loading...
الکتروتکنیک|بزرگترین مرجع برق
 



کانال ما در تلگرام


برای دریافت مطالب و مقالات بیشتر به کانال ما در تلگرام بپیوندید
www.telegram.me/telectro

آخرین ارسال های انجمن
عنوان پاسخ بازدید توسط
سیاست‏ های ناکارآ، تولیدکننده را به سمت واردات سوق می ‏دهد 0 213 webmasterjeciran
برد مدار چاپی و فناوری HDI 0 154 webmasterjeciran
کاهش ضایعات قطعات الکترونیکی با مواد جدید 0 142 webmasterjeciran
مونتاژ برد و بیگ دیتا 0 157 webmasterjeciran
راهنمای جامع مونتاژ برد 0 147 webmasterjeciran
5 ابزار طراحی برد الکترونیکی با کمک هوش مصنوعی 0 147 webmasterjeciran
مسیر تولید موفق برد مدار چاپی 0 141 webmasterjeciran
آینده نوردهی در برد مدار چاپی 0 152 webmasterjeciran
کاهش هزینه مونتاژ برد الکترونیکی 0 139 webmasterjeciran
5 مرحله تولید و طراحی برد مدار چاپی 0 144 webmasterjeciran
کارایی 5 برابری برد مدار چاپی با آلتیوم 365 0 131 webmasterjeciran
جیتر در طراحی برد الکترونیکی 0 140 webmasterjeciran
7 نکته انتخاب نرم افزار طراحی برد مدار چاپی 0 143 webmasterjeciran
واگذاری آلتیوم، شرکت طراحی برد الکترونیکی 0 136 webmasterjeciran
معرفی دستگاه Pick And Place 0 131 webmasterjeciran
راهنمای کامل ترانزیستور 0 122 webmasterjeciran
اطلاعاتی درباره ترانزیستور 0 135 webmasterjeciran
فیبر برد مدار چاپی در فرآیند تولید 0 139 webmasterjeciran
سنسور بیولوژیکی برای تشخیص آنتی بادی کرونا در 10 ثانیه 0 131 webmasterjeciran
5 اشتباه رایج در طراحی برد الکترونیکی 0 137 webmasterjeciran
Admin بازدید : 30796 شنبه 04 مرداد 1393 نظرات (7)

کنتور های تکفاز و سه فاز آنالوگ و دیجیتال

 

برخی تعاریف:

کنتور اکتیو: دستگاهی است که برای اندازه گیری مقدار انرژی اکتیو برق مصرفی مشترک مورد استفاده قرار میگیرد.

کنتور راکتیو: دستگاهی است که برای اندازه گیری مقدار انرژی راکتیو بکار میرود.

انشعابات دیماندی: انشعابات دیماندی یا مصارف سنگین به انشعاباتی اطلاق میگردد که قدرت قرار دادی آن ها از حد معینی بیشتر بوده و معمولا مشمول پرداخت دیماند نیز میگردد. حداقل قدرت قراردادی بر اساس آیین نامه تکمیلی تعرفه های برق در حال حاظر سه فاز 50A معادل 30KW میباشد.

انشعابات ولتاژ اولیه: این انشعابات از ولتاژ اولیه 20 کیلو ولت تغذیه میشوند و لوازم اندازه گیری آن ها در روی شبکه فشار متوسط نصب میشود و طبق آیین نامه تکمیلی تعرفه های برق برای متقاضیان با قدرت درخواستی بیش از 250 کیلو وات و حداکثر 2 MW را شامل میشود.

انشعابات ولتاژ ثانویه: این انشعابات اصولا با ولتاژ 380 ولت تغذیه میشوند و لوازم اندازه گیری آن ها به روی شبکه فشار ضعیف نصب میشود.

ماکسیمتر:دستگاهی است که بر روی کنتور های اکتیو نصب شده و حداکثر توان مصرفی را در یک بازه زمانی مشخص (15 دقیقه) نشان میدهد.

اساس کار کنتور:

 

کنتور ها بر اساس نیروی الکترومغناطیس عمل میکنند. میدانیم که اگر از یک سیم پیچ جریان برق بگذرد در اطراف آن یک میدان مغناطیسی ایجاد میشود که شدت و جهت این میدان به جریان عبوری از سیم پیچ بستگی دارد. در کنتور های تکفاز دو دسته سیم پیچ وجود دارد که یکی از آن ها دارای تعداد دور کم و قطر بیشتر نسبت به دیگری است.سیم پیچ ضخیم تر با دور کمتر را سیم پیچ جریان و دیگری را سیم پیچ ولتاژ مینامند.

انواع کنتور:

برای مصارف خانگی دونوع کنتور تکفاز و سه فاز بطور عام وجود دارند که در دسته بندی کنتور ها به نوع اکتیو معروفند. اما در مصارف صنعتی میتوان به کنتور های راکتیو و کنتول های دو تعرفه اشاره کرد. از طرق دیگر میتوان کنتور ها را به دو دسته مکانیکی و دیجیتالی تقسیم بندی کرد که منظور از مکانیکی همان کنتور های معمولی هستند.

کنتور های مکانیکی:

1-      کنتور های تکفاز مکانیکی: این کنتور ها با ولتاژ 220 ولت کار میکنند و از نظر جریان اسمی دارای انواع زیر هستند:

کنتور های 5 آمپر، 15 آمپر، 25 آمپر

2-      کنتورهای سه فاز غیر دیماندی مکانیکی: این کنتور ها با ولتاژ 220/380 کار میکنند و از نظر جریان اسمی دارای انواع زیر هستند:

کنتور های  (40)10 آمپر و (100)25 آمپر.

3-      کنتور های سه فاز دیماندی مکانیکی: این کنتور ها با ولتاژ 220/380 ولت و 100/100 ولت کار میکنند و آمپراژ آن ها 5 آمپر میباشد.

کنتور های دیجیتالی:

1-      کنتور های دیجیتالی تکفاز: این کنتور ها با ولتاژ 220/320 ولت کار مینمایند و از نظر جریان اسمی که با توجه به نوع کنتور و شرکت سازنده ما بین 5 تا 100 آمپر میباشند و به صورت پالسی کار مینمایند.

2-      کنتور های دیجیتالی سه فاز: کنتور هایی هستند که قابلیت سنجش همزمان انرژی های مصرفی اکتیو و راکتیو را به صورت هشت تعرفه دارند و به دو نوع عادی (غیر دیماندی) و دیماندی میباشد و به صورت پالسی کار مینمایند.

1-2- کنتور های غیر دیماندی (عادی) سه فاز: این نوع کنتور ها با ولتاژ (3x230/400) ولت کار میکنند و از جریان اسمی با توجه به نوع کنتور و شرکت سازنده 2 تا 100 آمپر میباشند و به صورت پالسی کار مینمایند و قابلیت نصب به طور مستقیم و یا با استفاده از ترانس جریان را دارند در این صورت کنتور دیماندی خواهد بود.

2-2- کنتور های دیماندی سه فاز: این نوع کنتورها با ولتاژ (3x230/400) و یا (3x230/400) ولت کار میکنند و از نظر جریان اسمی با توجه به نوع کنتور و شرکت سازنده و یا (1-10) آمپری میباشند و قابلیت نصب از طریق CT و PT را دارند و بر حسب مقدار و ولتاژ کاری آن ها به صورت اولیه و یا ثانویه قابلیت نصب را دارند و به طور پالسی کار مینمایند.

نحوه نصب کنتور تکفاز در مدارات:

 

سیم فاز را به سر سیم پیچ جریان وصل نموده و از سر دیگر آن فاز را میگیرند. و دو سر سیم پیچ ولتاژ را به فاز و نول وصل میکنند. زمانی که مصرف کننده ای به کنتور وصل میشود جریان از سیم فاز و نول میگذرد. بعبارت دیگر جریان مصرف کننده از سیم پپیچ جریان میگذرد و در آن یک میدان مغناطیسی ایجاد میکند. سیم پیچ ولتاژ که همیشه به برق وصل است و دارای یک میدان مغناطیسی ثابت است که مقدار آن هیچ ارتباطی به مصرف کننده متصل شده به کنتور ندارد. این دو میدان مغناطیسی بر هم اثر کرده و سبب ایجاد نیروی حرکتی در صفحه  آلومینیومی درون کنتور میشود. سرعت حرکت این صحفه با جریان مصرف کننده رابطه مستقیم دارد. این حرکت توسط یک محور و چرخ دنده به یک شماره انداز یا نمراتور ارتباط دارد و بر اساس گردش ۀن شماره ها زیاد میشود. این شماره ها بجز رقم اول میزان کارکرد کنتور یا همان مصرف انرژی الکتریکی را بر حسب کیلو وات ساعت نشان میدهند. البته درون کنتور قطعات دیگری هم نظیر : آهنربای سرعت گیر و پیچهای تنظیم و... وجود دارند که ما از توضضیح آن ها صرف نظر کرده ایم.

نحوه اتصال کنتور سه فاز:

1-      کنتور سه فاز سه سیمه:

این کنتور ها برای سیستم های سه فاز متعادل مورد استفاده قرار میگیرند که در این سیستم نیازی به سیم نول نیست.

 

2-      کنتور سه فاز چهارسیمه:

این کنتور برای سیستم های سه فاز نامتعادل و متعادل مطلوب میباشد.

 

اساس کار کنتور های پیشرفته:

در کشور های برخوردار از تکنولوژی دیگر کنتور نویسی به مفهوم رایج آن در ایران منسوخ شده است. در این کشور ها که پول الکترونیکی بسیار رایج است از کنتور های هوشمند که در بازه های زمانی خاص میزان مصرف را مشخص کرده و به ادارات برق گزارش میدهند استفاده میشود. این کنتور ها میزان مصرف را از طریق همان خطوط برقی که آنرا میرسانند به توزیع کننده اطلاع میدهند و شرکتهای فروشنده برق نیز بطور خودکار از حساب مصرف کننده برداشت میکنند. در صورت موجود نبودن حساب و پس از اخطار های کتبی از طریق فرمان از راه خطوط برق بصورت خودکار کنتور برق مشترک را قطع میکند و مشترک پس از پرداخت هزینه میتواند از خدمات شرکت فروشنده استفاده کند.

کنتور هوشمند:

 

کنتور هوشمند یک کنتور الکتریکی است که مصرف برق را در فواصل زمانی یک ساعته و یا کمتر ثبت کرده و اطلاعات ثبت شده را حداقل یک بار در روز به سیستم مرکزی برای نظارت و صدور صورت حساب ارسال میکند. کنتور هوشمنده پیشرفته AMI قدر به ارتباط دو جانبه میان کنتور نصب شده در اماکن و سیستم مرکزی است. بر خلاف کنتور مغناطیسی، کنتور هوشمند میتواند داده ها جمع آوری شده را تجزیه و تحلیل کرده و از آن ها یک گزارش تهیه کند که این گزارش گیری در جایی غیر از محل کنتور ها انجام میگیرد که اصطلاحا فراهم کردن گزارش از راه دور نامیده میشود. در مقام مقایسه ، تاکنون حدود 4,7  میلیون کنتور هوشمند درانتاریو و 400 هزار مورد در بریتیش کلمبیا نصب شده است.

 

منبع: کتاب مرجع کامل برق ساختمان درجه2

 

 

آدرس کانال ما : www.telegram.me/telectro

 

ارسال نظر برای این مطلب
این نظر توسط Asal mohammadi در تاریخ 1396/01/15 و 16:16 دقیقه ارسال شده است

من یک سوالی داشتم اگه میشه کمک کنید ‍‍
در رابطه با کنتور های هوشمند برق :ایا ترانس کوران ها توسط کنتور هوشمند کنترل میشن

این نظر توسط Asal mohammadi در تاریخ 1396/01/15 و 16:15 دقیقه ارسال شده است

من یک سوالی داشتم اگه میشه کمک کنید ‍‍
در رابطه با کنتور های هوشمند برق :ایا ترانس کوران ها توسط کنتور هوشمند کنترل میشن

این نظر توسط Tehran در تاریخ 1395/12/28 و 0:42 دقیقه ارسال شده است

عالییییییییییههههه

این نظر توسط danial در تاریخ 1395/12/12 و 12:40 دقیقه ارسال شده است

سلام.ما یه کنتور 3فاز داریم داخل کارخانه.که وقتی که قبض مصرفی میاد.داخل قبض یه تعرفه به نام مصرف اکتیو میزنهوکه متهیانه مبلغ بیش از 500 هزار بابت اکتیو پرداخت میکنیم.چطوری باید این مصرف را پایین بیاریم؟
با تشکر
پاسخ : سلام خسته نباشید. این توان های اکتیو و راکتیو بخاطر بار های مصرفی مثل موتور هست. راه های مختلفی برای تثبیتش هست که بهترینش استفاده از بانک خازنی هست. شما میتونید از بانک های خازنی استفاده کنید که البته نیاز به محاسبات و طراحی های زیادی داره.

این نظر توسط محمدعلی دهقانی در تاریخ 1395/07/20 و 13:53 دقیقه ارسال شده است

سلام خسته نباشید برق منزل ما سه فاز است از یک فاز ان در سیم کشی ساختمان استفاده نشده و از یک فاز برای کلیه پریزها و از فاز دیگر جهت کلیه روشنایی ها استفاده شده است 1-اگر تعدادی از پریزها را روی فازی که در ابتدا عرض کردم از ان استفاده نمی شود منتقل کنم ایا در شماره انداز کنتور تاثیری دارد یا خیر 2- در کنتور های سه فاز که هر فاز بطور جداگانه مصرف می شود کنتور وات مصرفی را حاصل جمع مصرف سه فاز محاسبه می نماید یا فرمول خاصی دارد ممنون می شوم راهنمایی فرمائید متشکرم
پاسخ : دوست عزیز من احتمال میدم شما اشتباهی کرده باشید . توی اصول سیم کشی ساختمان ، از کنتور تک فاز یک سیم میگیرن و به دو فیوز میدن. فیوز اول برای مصارف روشنایی و فیوز دوم برای پریز ها . اینکار چندین علت داره که مهمترینش اینه ، اگه به هر دلیلی مشکلی توی سیمکشی روشنایی پیش اومد و فیوز قطع شد ، چونکه پریز ها به فیوزی دیگه ای وصلن و فیوز پریز قطع نشده و برق پریز ها قطع نمیشه.

در مورد سه فاز هم یه نکته ی کوچیکی رو بگم که شبکه ی سه فاز فقط برای کاربردهای صنعتی استفاده میشه و توی منازل کاربردی نداره. چونکه هر کدوم از فاز ها رو که با یک نول مقدارش رو اندازه بگیری 220 ولت رو نشون میده. پس نیازی نیست که اینکار رو با دو فاز انجام داد چون اختلاف ولتاژ هر فاز با نول 220 ولت هست.
ولی بین خود فاز ها 380 ولت و البته اختلاف فاز وجود داره . که این موضوع تخصصیه و نیاز به دانش و شناخت شبکه سه فاز داره .و این کاربردش توی موتور های سه فاز ،ترانسفور ماتور ها و... هست.
به همین دلایلی که ذکر کردم احتمال نمیدم توی منزل شما از برق سه فاز استفاده شده باشه. و جمله ی اولم در مورد فیوز ها رو تاییدمیکنم.

درصورتی که مطمئنید از شبکه سه فاز استفاده شده توی منزلتون پیشنهاد میکنم از یک برق کار یا مامور اداره برق برای بررسی و جابجایی سیم هااستفاده کنید.

این نظر توسط مجید لواسانی در تاریخ 1395/04/29 و 1:46 دقیقه ارسال شده است

سلام.یک مجتمع مسکونی که دارای کنتور دیجیتال سه فاز هست و دارای دو اسانسور هم میباشد، یک پمپ اب تک فاز دو اسب هستش که 24 ساعته روشنه ایا برای کاهش مصرف برق میشود هر ده روز فاز پمپ اب رو تغییر بدیم یا این که فرقی نمیکند؟
پاسخ : فاز کنتور رو؟ اگه منظورتون اون سه فازیه که وارد ساختمون میشه و هر فاز به چند واحد میرسه هست که خوب این قسمت از طریف اداره ی برق پلمپ شده و دستکاریش موجب جریمه میشه. اگرم منظورتون از بیرون کنتور یعنی ورودی واحدا هست که خوب شدنیه پول برقم به حساب اون مشترکی که انشعاب برق از کنتورش خارج شده میفته. و در اخرم اگه منظورتون اینه که ساختمونتون از اداره ی برق بجای برق تکفاز کنتور و شبکه برق سه فاز و خازن های راکتیو گرفته که احتمال نمیدم اینکارو کرده باشید نه همچین کاری جواب نمیده. و قطعا دستکاری برق سه فاز خطرات زیادی رو به دنبال داره. همچین کاریو پیشنهاد نمیکنم.

این نظر توسط مهران در تاریخ 1394/08/12 و 1:47 دقیقه ارسال شده است

ممنون از اطلاعات مفیدتان


کد امنیتی رفرش
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • نظرسنجی
    نظر شما در مورد عملکرد سایت چیست؟
    به نظر شما کدام یک از موارد بیشتر گذاشته شود؟
    آمار سایت
  • کل مطالب : 33
  • کل نظرات : 57
  • افراد آنلاین : 2
  • تعداد اعضا : 430
  • آی پی امروز : 12
  • آی پی دیروز : 7
  • بازدید امروز : 17
  • باردید دیروز : 8
  • گوگل امروز : 3
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 25
  • بازدید ماه : 84
  • بازدید سال : 4,893
  • بازدید کلی : 370,623